5-15 min
4-30 pers
Lek
Kreativitet
Avsluta
Stärka
Stärka: Jag
Stärka: NSF
Stärka: Nykterhet
Starta
Starta/Pausa
Utmana

Varsågod, en present!

Scouterna ska två och två göra en övning där de i en snabb följd ska ge varandra låtsaspresenter.
passar åldrarna
8-9 / 10-12 / 12-15 / 15-18
syfte:
Att få igång det kreativa tänkandet.

 1. Tips

  För att göra övningen lite lättare kan man föreställa sig att man ska hämta presenten från en hylla någon meter bort. Det ger lite mer betänketid. I nästa steg kan personen bara vända sig om och hämta presenten. För att snabba på övningen mer kan parkompisarna ställa sig mittemot varandra och låta högerhänderna ligga sida mot sida i luften, med handflatorna uppåt. Sen turas man om att ge en present genom att vända sin handflata ner mot den andra personens handflata samtidigt som man säger exempelvis ”Varsågod, en elefant”. Den andre personen säger då tack och ger direkt tillbaka en ny present på samma sätt.

  Dela in scouterna två och två. Övningen kan göras både gående på en avgränsad yta eller stillastående.
 2. Person A ska ge person B en låtsaspresent. Presenten kan vara vad som helst. En elefant, ett glas, en resa till Spanien, en brandsläckare. Scouten ska med kroppsspråket försöka gestalta vad det är för present vid överlämnandet. Till exempel om det är tungt eller lätt, något ömtåligt, något som luktar gott eller äckligt.
 3. Mottagaren av presenten tolkar person A och tackar för presenten genom att säga: ”Tack, en liten stol” (eller vad som nu personen uppfattar att den fått i present) och reagerar med valfri känsla, till exempel: tacksam, förolämpad, arg eller förskräckt.
 4. Paren byter därefter direkt roll och person B ska ge person A en present. Person B tackar och reagerar med valfri känsla.
 5. Övningens tempo ska vara snabbt och scouterna ska ge och ta emot det första som de kommer på i present och inte lägga tid på att fundera.
 6. Låt scouterna byta parkompis några gånger under övningens gång.

Bygg ditt möte Kombinera övningar från våra fyra avsnitt nedan för att skapa ett helt scoutmöte
Tipsa Klartänkt!
Vi vill veta vad du tycker.
Ris, ros eller tips på nya övningar.  Made with by Wonderfour digitalbyrå