Ljusspår i samband med nykterhetslöfte

Jeanette Englöfh är scoutledare och har arrangerat ett antal ljusspårskurser. För henne innebär ljusspår ”en magisk stilla stund för mig själv att få reflektera och begrunda”.

Med hjälp av ljuset i mörkret kan vi få hjälp att hitta ljuset i våra egna ställningstaganden. Därför passar det bra att använda sig av ljusspår i samband med att scouter eller ledare ska avlägga nykterhetslöfte. Men kan vi tänka lite nytt och annorlunda kring ljusspår?

Jeanette Englöfh är scoutledare och har arrangerat ett antal ljusspårskurser. För henne innebär ljusspår ”en magisk stilla stund för mig själv att få reflektera och begrunda”. Ett ljusspår kan bli väldigt häftigt om det är väl förberett, men tänk på att det tar tid att förbereda.

Jeanette tipsar om att ljusspår upplevs som mycket längre i mörkret än vad de upplevs under dagen när de förbereds, så försök att hålla det kort.

JEANETTES TIPS PÅ LJUSKÄLLOR

Papperspåsar

Ta en papperspåse, fyll botten med sand och sätt i ett värmeljus! Mycket stämningsfullt och inte så tungt att bära med på en hajk! Påsarna kan ha bild eller text med några tänkvärda ord på eller bara vara som de är. Ställ upp dem längs med båda sidorna av vägen och skapa på så vis en ”ljusväg”, det blir häftigt!

LED-lampor

Idag säljs en mängd batteridrivna LED-lampor/ljusslingor som inte behöver kosta en förmögenhet. Även ett bra alternativ vid brandrisk.

Konservburkar

Det går att göra häftiga saker med konservburkar! För att skapa en ”spotlight” så klipper du ut ett ”U” i konservburken, alternativt lägg den ner på sidan och sätt ett ljus i burken. På så vis kan du lysa upp en tänkvärd text eller ett föremål i naturen. Ett annat alternativ är att ta en hammare och spik för att göra hål i burken i olika mönster.

Glasburkar

Häng upp glasburkarna eller ställ dem på marken. Inför ljusspåret kan ni låta scouterna måla burkarna samtidigt som ni för ett samtal kring alkohol. Glasburkarna utgör en del av själva ljusspåret och blir en påminnelse om samtalet ni tidigare fört.

Glowsticks/ljusstavar

Bryt ljusstaven så den börjar lysa och tryck ner den i marken eller lägg flera som en pil och visa vägen. Går även att lägga vid rötter och hinder på vägen så att ingen snubblar.

Andra tips i korthet

  • Skär ut mönster i juicepaket. Häll sand i botten av paketet och sätt i ett värmeljus.
  • Skapa ljuslyktor av is. Scouterna kan vara med och skapa dem dagen innan.
  • Sätt ut marschaller på frigolitblock på vattnet! Kom ihåg att sätta fast en lina i blocket så att ni kan dra in dem igen efter ljusspåret!
  • Glöm inte att ta hand om ljusspåret efteråt. Välj gärna material till ljuskällor som kan återvinnas eller återanvändas. En ren miljö är en viktig upplevelse både under och efter ett ljusspår.
  • Ha gärna någon eller några hinkar med vatten till hands för brandsäkerheten.

Tillgänglighet

Anpassa ljusspåret efter din grupp och kom ihåg att tänka på säkerheten. Det ska kännas tryggt och säkert att gå spåret. Bind upp grenar som riskerar att hamna i ansiktet eller på kroppen samt rensa vägen så gott ni kan från stenar, pinnar och kottar. Välj en väg som passar era scouters rörelseförmåga och erbjud scouterna att gå två och två om de inte vill gå själva.

Tipsa Klartänkt!
Vi vill veta vad du tycker.
Ris, ros eller tips på nya övningar.    Made with by Wonderfour digitalbyrå