15-60 min
3-30 pers
Reflektion
Diskussion
Samarbete
Avsluta
Stärka
Stärka: Jag
Stärka: NSF
Stärka: Nykterhet
Starta
Starta/Pausa
Utmana

Nykterheten i praktiken

Scouterna får resonera kring olika förhållningssätt och lösningar i alkoholrelaterade situationer.
passar åldrarna
12-15
syfte:
Att reflektera kring vad det nyktra ställningstagandet kan innebära i livet och hur man kan förhålla sig till andras val jämfört med sitt eget.

 1. Tips

  Övningen funkar bäst om ni är tio personer eller fler då den blir mindre utpekande.

  Dela in scouterna i patruller och välj hur många scenarier ni vill diskutera.
 2. Läs scenariot och diskutera frågorna i patrullerna. Scenarierna finns nedan. 
 3. Bryt efter varje scenario och fråga i helgrupp hur patrullerna resonerade.
 4. Fortsätt sedan med diskussionsfrågorna i helgrupp men låt scouterna diskutera varje fråga två och två först.
 5. Led gruppsamtalet med hjälp av frågor riktade till scouterna i de olika hörnen och be dem berätta om sitt val. Det är frivilligt att prata och alltid okej att säga pass.
 6. Låt patrullerna hitta på egna scenarier som känns relevanta och byt mellan patrullerna för att diskutera varandras olika scenarier.

SCENARIO 1: HANNA

Hanna ska gå på fest med sina vänner från gymnasieklassen. Ingen av vännerna är nykterister och de brukar dricka några öl när de festar. Detta är inte något som brukar störa Hanna då hon är trygg i sitt eget val att inte vilja dricka alkohol och hennes vänner respekterar detta. Hanna har dock ett nyktert kompisgäng i scoutkåren som inte verkar förstå att Hanna vill hänga med sina vänner som dricker och de brukar ofta ifrågasätta det. Hanna känner skuld utan att riktigt veta varför. Hon är ju nykterist även om hon tycker det är roligt att festa med sina klasskompisar. Hur kan Hanna förhålla sig till detta?

Diskussionsfrågor:

Varför blir situationen problematisk

 • Ur Hannas perspektiv?
 • I Hannas kompisgäng på scoutkåren?
 • Vad avgör om man är bekväm i en situation?
 • I vilka sammanhang måste du argumentera för ditt nyktra ställningstaganden? Vilka fler ställningstaganden förväntas man försvara? Är det rimligt att alltid behöva försvara sin åsikt

SCENARIO 2: ADRIAN

Adrian har börjat på ett nytt jobb och kollegorna har bjudit honom på After Work på torsdagen. Adrian har aldrig varit på After Work och han har en bild av att det är stort fokus på att dricka alkohol. Eftersom Adrian är nykterist är han orolig över att anses udda och inte passa in i gemenskapen. Samtidigt vill han gärna lära känna sina nya kollegor. Hur ska Adrian tänka?

Diskussionsfrågor:

 • Varför tror ni att alkohol är så förknippat till After Work?
 • Vad kan syftet med en After Work vara?
 • Varför tror ni After Work ofta är i en barmiljö?
 • Vad händer om man flyttar After Worken till en annan miljö?
 • I Adrians fall, kan det finnas fler kollegor som av någon anledning inte dricker alkohol? Vilka anledningar kan finnas?

SCENARIO 3: LEO

Leo fyller 19 år och planerar en stor födelsedagsfest i sin familjs sommarstuga. Det är sommar och Leo ska flytta och börja på högskolan till hösten. Därför vill Leo ha en stor fest och han har bjudit in sina vänner och bekanta. Det kommer även vänners vänner som Leo aldrig träffat. Leo vill att festen ska vara alkoholfri då han själv är nykterist. Leos vänner vet om att Leo inte dricker men med stor sannolikhet vet inte alla som kommer på festen det. Leo är lite osäker på hur han egentligen ska uttrycka detta önskemål. Borde han skriva något i inbjudan eller ska han räkna med att vännerna berättar och inte tar med sig någon alkohol? Leo tycker att situationen är jobbig och vill inte skrämma bort någon från festen samtidigt som han verkligen inte vill att gästerna ska ta med sig alkohol. Hur ska Leo göra?

Diskussionsfrågor

 • Om Leo uttrycker sitt önskemål tydligt men några bekanta ändå inte respekterar det och under kvällen tar fram en flaska vin. Vad kan Leo göra då?
 • Vems behov väger tyngst, gästernas vilja och önskemål eller Leos?

Kan ni komma på andra exempel på situationer när man respekterar eller inte respekterar ett val? Varför tror ni att det värderas på olika sätt?

 • Cleo är vegetarian och har meddelat detta till sin scoutledare som ska handla mat till hajken. På hajken finns fullvärdig vegetarisk mat att äta för Cleo.
 • Erik har sagt att han inte vill ha presenter när han fyller år. Alvin kommer ändå med en present och säger att han inte kunde låta bli.

Bygg ditt möte Kombinera övningar från våra fyra avsnitt nedan för att skapa ett helt scoutmöte
Tipsa Klartänkt!
Vi vill veta vad du tycker.
Ris, ros eller tips på nya övningar.  Made with by Wonderfour digitalbyrå