Schyssta drinkar
12-15 / 15-18
syfte:
Att prova på att komponera egna, eller följa ett recept för att göra, schyssta drinkar utan alkohol.
Ingredienser till drinkarna. Exempelvis: frukter, bär, grönsaker, glass, grädde, is.Utrustning för att tillverka drinkarna. Exempelvis: stavmixer eller blender, skärbrädor, kniv, skålar.Glas eller kåsor att hälla upp drinkarna i.Pynt till drinkarna. Exempelvis: sugrör och drinkparaply.
- Presentera ramarna för aktiviteten, som ni har beslutat i förväg, för scouterna.
-
Tips från Bartendern
Örjan Åstrand är bartendern som ser sig som ambassadör för alkoholfria drinkar. Han tycker att det är en självklarhet att drinkar utan alkohol ska vara ett förstahandsalternativ. På meritlistan står bland annat komponerandet av Almedalsdrinken*. Ett uppdrag som Örjan haft sedan 2012.
Här ger Örjan tips på hur man kan gå tillväga för att skapa egna schyssta drinkar!
Drinkar utan alkohol Martini, daiquiri, mojito, söta, sura, bål, toddy…
Listan kan göras lång på alla goda och roliga drinkar som man kan göra utan alkohol. Två saker man bör tänka på innan man sätter i gång är att ha en tanke på vad man vill göra samt att man har mycket is. Grundtanken är att oavsett om man vill göra sött eller surt så ska man tänka ut en huvudsmak som man tycker om. Till exempel någon god juice eller favoritfrukten. Förstärk den smaken med en koncentrerad saft med samma eller liknande smak. Fyll på med bubbelvatten för volym. Vill man balansera sötman eller syrligheten kan man ta fruktsoda eller någon annan bra läsk som man tycker om. Ha roligt: använd snygga och roliga glas, dekorera med skuren frukt, goda bär eller godis. Man kan göra ätbara drinkpinnar av rabarber, godisremmar, fruktbitar på spett eller uppträdda på sugrör. En annan sak att tänka på är att om man blandar juicer med olika sötma är principen mer sött än surt, till exempel 8cl apelsinjuice, 4cl tranbärsjuice, 2cl citronjuice.
Örjan Åstrand 2018 Barutveckling i STHLM
*Sedan 2012 serveras Almedalsdrinken under Almedalsveckan i Visby av nätverket Folkrörelser mot droger, där bland andra IOGT-NTO och UNF ingår. I en av tradition alkoholtät miljö, har den alkoholfria drinken väckt både uppmärksamhet och gillande.
- Sätt en förutbestämd tid då scouterna eller patrullerna ska presentera sina drinkar och ge möjlighet för smakprov.
- Avsluta gärna med följande diskussionsfrågor:
- Hur var det att komponera en ny drink?
- Var det någon drink som blev godare än drycker som man kan köpa färdiga i butik?
- Varför tror ni drinkar ofta innehåller alkohol?
Tips
Övningen kan göras enklare eller mer omfattande beroende på tid och förutsättningar. Allt från att ni som ledare, eller scouterna, väljer ut några recept och utgår från befintliga ingredienser till skapandet av nya drinkrecept med ett större utbud av ingredienser och friare ramar.
>> Tänk på vilka allergier ni har i gruppen när ni väljer ingredienser.
>> Läs mer: Boken ”Alkoholfria Cocktails” av Örjan Åstrand.